ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

PINARBAŞI

KASTAMONU İLİ PINARBAŞI İLÇESİ
PINARBAŞI İLÇE TANITIM
pınarbaşı
kastamonu pınarbaşı
pınarbaşı kastamonu
pınarbaşı valla kanyonu
pınarbaşı resimler
pınarbaşı fotoğraflar
pınarbaşı manzaralar
pınarbaşı görüntüler
pınarbaşı mağara
pınarbaşı kanyon
pınarbaşı haber
pınarbaşı video
pınarbaşı spor
pınarbaşı turizm
pınarbaşı konaklama
pınarbaşı otel
pınarbaşı pansiyon
pınarbaşı yurt
pınarbaşı ekonomi
pınarbaşı sanayi
pınarbaşı ticaret
pınarbaşı tarım
pınarbaşı hayvancılık
pınarbaşı konut
pınarbaşı emlak
pınarbaşı kiralık
pınarbaşı satılık
pınarbaşı arsa
pınarbaşı araç
pınarbaşı sağlık
pınarbaşı hastahanesi
pınarbaşı şelale
pınarbaşı kültür
pınarbaşı sanat
pınarbaşı nüfus
pınarbaşı iklim
pınarbaşı dernek
pınarbaşı doğa
pınarbaşı gezi
pınarbaşı tatil
pınarbaşı eğitim
pınarbaşı okul
pınarbaşı lisesi
pınarbaşı
Pınarbaşı, Kastamonu ilinin bir ilçesidir.
PINARBAŞI İLÇE TARİH
Pınarbaşı Tarihi
İlçemiz Pınarbaşı, Azdavay’a bağlı bir köy iken, Temmuz 1987’de ilçe yapılmış ve Ağustos 1988’de ise ilçe olarak faaliyete başlamıştır.
Doğusunda Azdavay, batısında Bartın-Ulus, kuzeyinde Cide, kuzeydoğusunda Şenpazar, güneyinde ise Daday ve Eflani bulunan Pınarbaşı’nın rakımı 650 metre, yüzölçümü 550 kilo metre karedir.
Vahşi doğası, bakir sahaları, rengarenk bitki örtüsüyle cennetten bir köşeyi andıran Pınarbaşı, tarih boyunca bir çok medeniyetin uğrak yeri olmuştur. Bu dönemlere ait çok sayıda tarihi eseri bünyesinde barındırmaktadır.
Sümenler Köyü sınırlarında bulunan Ilgarini Mağarısı, Valla Kanyonu; Çalkaya Köyü Kurtgirmez tepesinde büyük bir mağara, aynı köyün güneyinde Kedi Kayası; Ilıca Köyü’nde Bizans dönemine ait Hamam, Çamkışla Köyü Benle Mahallesi’nde Kızkayası bunların başlıcalarıdır.
El değmemiş sahalar bakımından oldukça zengin olan Pınarbaşı’nın bitki örtüsü de kendine hastır. Yaşları 500-1000 arasında değişen binlerce çam, meşe, köknar, kayın, gürgen, çınar ve şimşir ağaçları ile bir botanik bahçesini andırmaktadır. Yüksek nemden dolayı oluşan yosunlar da ilçemize has güzelliklerdendir.
Gökyüzüne merdiven dayamış asırlık ağaçları ile dikkat çeken ilçemiz sınırlarında içerisindeki şimşir ağaçlarının ayrı bir özelliği vardır. Dayanıklılığı ile bilinen ve kaşık,kepçe gibi ağaç işleri yapımında kullanılan şimşir ağaçları, benzerlerinden çok daha kalındır.
Ormanlık arazi bakımından Türkiye ortalamasının üzerinde yer alan Pınarbaşı’nda, evlerin yapımında ağaçlar kullanılmıştır. İlçemize bağlı toplam 30 köy, 178 yerleşim birimi mevcuttur.
Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer aldığı için bu ahşap evlerin, yöreye gelen misafirlere yönelik pansiyon yapılması gündemdedir.
Renk renk, rahat ve folklorik kıyafetler, hamarat köylü kadınlarımızın en önemli giysisi durumundadır.
Tarihi izleri, bakir doğal güzellikleriyle turizm için önemli bir potansiyele sahip olan Pınarbaşı, bu haliyle alımlı bir güzeli andırmaktadır.
PINARBAŞI İLÇE COĞRAFYA
Pınarbaşı; Doğusunda Azdavay ilçesi, Batısında Bartın-Ulus ilçesi, Kuzeyinde Cide, Kuzeydoğusunda Şenpazar, Güneyinde Daday ve Eflani ilçeleri ile çevrilidir.
n Yüzölçümü 571 km², rakımı 650m’dir.
n İlçe dağlık engebeli bir araziye sahiptir.
PINARBAŞI İLÇE NÜFUS
n Adrese Dayalı Nüfus Tespiti Kapsamında Türkiye İstatistik Kurumunca yapılan çalışmalarda İlçe Merkez Nüfusu 1.751 kişi, Köylerin Nüfusu 3.324 kişi olup, toplam Nüfusu 5.075dir.
n Nüfus varlığının gelişmemesinin nedeni dışarıya göçtür. Ekonomik zorluklar halkı özellikle İstanbul ve diğer büyük şehirlere itmiştir. Köy nüfusunun %85’i 50 yaş ve üzerindeki insanlardan oluşmaktadır.
SAYIM YILLARINA GÖRE NÜFUSUN GELİŞİMİ
1985
1990
2000
2007
2008
2009
2010
Şehir Nüfusu
911
1.555
2.270
2.054
1.792
1.698
1.751
Köy Nüfusu
8.846
6.041
3.708
3.283
3.471
3.373
3.324
Toplam Nüfus
9.757
7.596
5.978
5.337
5.263
5.071
5.075
PINARBAŞI İLÇE ULAŞIM
Ankara-Karabük üzerinden ulaşım:
-Ankara otobanından Gerede, Karabük, Safranbolu, Eflani yol güzergahı takip edilerek ilçemize ulaşım sağlanabilir.
-Ankara E-5 yolu üzerinden ise Kızılcahamam, Gerede yol bağlantısı kullanılarak Karabük, Safranbolu, Eflani yol güzergahını takip ederek ilçemize ulaşılabilir.
Ankara-Karabük arası mesafe yaklaşık olarak 215 km’dir.
Karabük-Pınarbaşı arası mesafe yaklaşık olarak 67 km’dir.
Ankara-Kastamonu üzerinden ulaşım:
-Ankara, Çankırı, Kastamonu, Seydiler, Ağlı, Azdavay yol güzergahından Pınarbaşı’na ulaşım sağlanabilir.
Ankara-Kastamonu arası mesafe yaklaşık olarak 245 km’dir.
Kastamonu-Pınarbaşı arası mesafe yaklaşık olarak 80 km’dir.
İstanbul-Karabük üzerinden ulaşım:
-İstanbul, Ankara yol güzergahından sonra Gerede, Karabük, Safranbolu, Eflani yolu takip edilerek Pınarbaşı’na ulaşım sağlanabilmektedir.
İstanbul-Karabük arası mesafe yaklaşık olarak 396 km’dir.
Karabük-Pınarbaşı arası mesafe yaklaşık olarak 67 km’dir.
PINARBAŞI İLÇE TURİZM
Valla Kanyonu:
n İlçeye uzaklığı, 26 kilometre olan , Kanyonu görebilmek için, Muratbaşı Köyü’nden sonra 1,5 kilometre orman içi patikadan yürümek gerekiyor. Valla Kanyonu, adını aldığı Valla Mahallesi’nden, Devrekani Çayı ile Kanlıçay’ın birleştiği yerden başlıyor.
 Dağlar arasında göz alabildiğine bir derinliğe sahip kanyonun yer yer kaya yüksekliği 1200 metreyi buluyor.Valla Kanyonun toplam uzunluğu 12 kilometreyi bulmaktadır. Kanyonun teçhizatsız geçilmesi mümkün değildir.
 Ilgarini Mağarası
n İlçe merkezine uzaklığı 36 km olup, Sümenler Köyü Kazla mahallesi Top Meydanı mevkiine kadar vasıta ile ulaşmak mümkündür. Sorkun Yaylasından itibaren dik ve kayalık orman içi patika yoldan yaya olarak 2 saat yürüyerek mağaraya ulaşılmaktadır.
 İçeri girildiğinde iki kola ayrıldığı görülür. Mağaranın sola ayrılan diğer yolundan gidildiğinde girişten itibaren 250 m derinliğe kadar inilmekte ve bu hali ile de dünyanın 4. derin mağarası olduğu söylenilmektedir.
n İlçemiz Sümenler köy sınırları içerisinde yer alan Mağara, 07.11.2007 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1.derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenmiştir.
 Ilıca Şelalesi :
n Ilıca Köyü sınarları içersinde bulunup, 12 km uzaklıktadır. Ilıca Köyünden itibaren patika yoldan yaya 15 dakika sürmektedir. Su yaklaşık 10 metre yüksekten dökülmekte ve bu suyun döküldüğü yerde doğal bir havuz oluşmaktadır.
n Horma Kanyonu(Anbar Gölü):
n Zarı çayı üzerinde olup, suyun taştaki kireçleri aşındırması ile oluşan derin kazanlar şeklinde çukurlar mevcuttur.
n Savaş Köyü Tekke Camii:
n İnşa edildiği yıllarda yalnızca cami olarak kullanılan yapı daha sonraki yıllarda ön kısmına yapılan bir ek bina ile tekke ve cami işlevini aynı binada sürdüren yapılar niteliğine dönüşmüştür.
 Şuan köy odası olarak kullanılan cami girişindeki odanın varlığı da bu caminin önceleri tekke olarak kullanıldığını kanıtlar niteliktedir.
 Camii İbrahim Bey Vakfı adına tescil edilmiştir.
PINARBAŞI İLÇE EKONOMİ
PINARBAŞI İLÇE TARIM
n Ekili alanların büyük çoğunluğunu hububat almaktadır. Kullanılan tarım alanı 15.720 dekardır. Bunun 8557 dekarında buğday, 485 dekarında arpa, 1764 dekarında fiğ ekimi yapılmakta ve 4530 dekarı da nadasa bırakılmaktadır.
PINARBAŞI İLÇE HAYVANCILIK
n Hayvancılık; küçük aile tipi işletmeler halinde yapılmaktadır. Genellikle düşük et ve süt verimli yerli ırk büyük baş hayvanlar beslenmektedir. Kültür ırkı ve melezi büyükbaş hayvanların bakımı daha zor olduğundan yerli ırka oranla sayısı daha azdır. Küçük baş hayvan besiciliği ile uğraşan 8-10 çiftçimiz bulunmaktadır. Bunun yanında arıcılık faaliyetleri de yetiştiricilerimize gelir sağlamaktadır. Bölgenin florasından dolayı üretilen balın kendine has bir aroma ve lezzeti vardır.